Sociale pedagogiek (SPH)

De opleiding tot sociaal-pedagogisch hulpverlener (SPH) is binnen de pedagogiek wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt. De opleiding SPH richt zich immers, in tegenstelling tot andere opleidingen binnen de pedagogiek, niet uitsluitend op opvoeding en kinderen: als sociaal pedagogisch hulpverlener kan je er ook voor kiezen om te werken met bijvoorbeeld gehandicapten, ouderen of verslaafden. Een ander verschil is dat de overige pedagogische richtlijnen voornamelijk gericht zijn op preventie: de medewerker pedagogiek is er voor kinderen met wie het -naar verhouding althans- relatief “goed” gaat. Als sociaal pedagogisch hulpverlener krijg je in de regel te maken met ‘zwaardere’ gevallen. Toch is het werk allesbehalve kommer en kwel: juist het werken voor en met kwetsbare mensen geeft veel sociaal-pedagogisch hulpverleners de voldoening die je nu eenmaal in je werk hoopt te vinden. Dit gezegd hebbende, is het niet meer dan logisch dat je voor deze opleiding sterk in je schoenen moet staan.

 Overige competenties

Wil je sociaal-pedagogisch hulpverlener worden, dan zijn flexibiliteit en uitstekende communicatieve vaardigheden een vereiste. Ook een behoorlijke dosis stressbestendigheid is mooi meegenomen: mensen die op bepaalde, belangrijke, gebieden in hun leven zijn vastgelopen kunnen immers heel claimend, dwingend of soms zelfs agressief zijn. Gelukkig sta je er niet alleen voor: na je opleiding werk je in de regel in een team. Goed kunnen samenwerken en toch zelfstandig beslissingen kunnen nemen, zijn dan ook eigenschappen waarover iedere SPH’er moet beschikken.

 De opleiding

De opleiding tot SPH’er kan je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. In beide gevallen duurt de opleiding vier jaar, waarbij het eerste jaar voornamelijk oriënterend is. Pas in het tweede jaar verdiep je je kennis en vaardigheden, om zo te worden klaargestoomd voor het stagetraject. Deze stage vindt plaats in het derde leerjaar, waarna je het vierde jaar gebruikt voor je afstudeeropdracht. Wil je in aanmerking komen voor een opleiding tot sociaal-pedagogisch hulpverlener, dan dien je tenminste over een MBO4-diploma te beschikken. Ook met een havo- of vwo-diploma op zak word je toegelaten tot deze opleiding.